Met diabetes naar de pedicure
Heeft u suikerziekte? De juiste voetzorg is erg belangrijk om slecht genezende wonden en vervolgproblemen daarvan te voorkomen. Zorg daarom zelf goed voor uw voeten, maar laat uw voeten ook met regelmaat behandelen door een medische pedicure. Zo houden we samen de kwaliteit van uw leven in stand, of verbeteren we deze.
Wat is diabetes mellitus?
Als u diabetes (suikerziekte) heeft, houdt uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht, omdat uw lichaam te weinig insuline heeft. Insuline is een hormoon die de bloedsuikerspiegel regelt.
Hoe langer u diabetes heeft, hoe groter de kans is dat er problemen optreden, waaronder in uw voeten. Veel voorkomende voetproblemen bij suikerziekte zijn:
- Droge voeten of kloofjes
- Vermindert gevoel of geen gevoel in uw voeten
- Extreme gevoeligheid in uw voeten
- Verkleuringen aan de nagels en de huid
- Schimmelnagels
- Slecht genezende wondjes
- Doof gevoel in uw voeten
- Tintelingen of een brandend gevoel in uw voeten
- Verandering van de stand van uw voeten
Medisch noodzakelijke voetzorg door de pedicure
Diabetes behandeling bij de pedicure
Medisch noodzakelijke voetzorg door de medisch pedicure bij mensen met diabetes bestaat o.a. uit het behandelen van likdoorns, ingegroeide teennagels of kloven. Het is belangrijk deze symptomen aan te pakken, omdat ze de kans op het ontstaan van wonden vergroten.
Ook als u geen klachten heeft is het belangrijk om uit voorzorg, tóch uw voeten te laten controleren en behandelen door een medisch pedicure. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van een medische pedicure.
Onze medisch pedicures hebben een vroegtijdige signaleringsfunctie. Dit betekent dat ze tijdens de voetbehandeling letten op signalen waar een podotherapeut of dokter bij betrokken moet worden, bijvoorbeeld een drukplek wat een wondje zou kunnen worden. Wanneer het nodig is, wijst een medische pedicure u door naar uw behandelend podotherapeut
Onze medisch pedicures staan digitaal in contact met uw behandelend podotherapeut. Door de lijntjes kort te houden zorgen we er samen voor dat het ontstaan van wonden zo klein mogelijk blijft.
Naast voetbehandelingen geeft de pedicure ook advies over hoe u het beste uw voeten verzorgt en welke schoenen u het beste kunt dragen.
Vergoeding vanuit de basisverzekering
Wanneer u diabetes heeft en in aanmerking komt voor medisch noodzakelijke voetzorg, vergoed vanuit de basisverzekering, worden uw behandelingen bij de pedicure volledig vergoed. U hoeft dan niets te betalen voor uw behandelingen. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moet u eerst een podotherapeut bezoeken. De huisarts wijst u hiervoor door.
De podotherapeut stelt tijdens het onderzoek een persoonlijk behandelplan voor u op met uw zorgprofiel, de voetzorg waarvoor u in aanmerking komt en het aantal pedicurebehandelingen. Deze pedicurebehandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hier hoeft u niets voor te betalen.
Volledige voetverzorging als aanvulling op uw behandeltraject
Wanneer u zorg uit de basisverzekering ontvangt, is deze zorg beperkt tot alleen de risicoplekken (met betrekking tot het voorkomen van een wond). Het gaat dus niet om een totale voetbehandeling. We begrijpen dat het voor u makkelijk en fijn is om wel een totale voetbehandeling te krijgen, waarbij bijvoorbeeld uw nagels worden geknipt. Uiteraard is dit mogelijk als u dit graag wilt. De kosten hiervan betaalt u zelf. Soms zijn er hiervoor vergoedingen beschikbaar, dit is afhankelijk per verzekeraar.
Wat kunt u zelf doen?
Door problemen aan de bloedvaten hebben mensen met diabetes vaak een verminderd of geen gevoel in de voeten. Doordat u weinig gevoel heeft, merkt u wonden minder snel of niet op. Door de diabetes genezen wonden slechter. Het is dus van belang dat wonden worden voorkomen! Een goede voetverzorging is daarom erg belangrijk. Hieronder vindt u tips om uw voeten in een zo een goed mogelijke conditie te houden.
- Inspecteer uw voeten dagelijks op rode plekjes, blaren, kloven of wonden. Een wond hoort binnen 7 dagen te genezen. Gebeurt dit niet? Of is de doorbloeding in uw benen minder, zijn er tekenen van een infectie, is de wond diep is of wordt de wond met de dag groter? Neem dan direct contact op met uw huisarts of podotherapeut.
- Installeer de Diabetes Voetencheck app op uw mobiele telefoon of tablet. Deze app ondersteunt u bij de dagelijkse voetcontrole. De app is voor iedereen gratis te downloaden. Vraag uw medisch pedicure om meer informatie over de app.
- Was uw voeten zonder zeep of met een milde zeep. Zo voorkomt u dat de huid uitdroogt. Droog uw voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen. Het is handig om hiervoor een dunne doek te gebruiken.
- Smeer uw voeten iedere avond in met crème (of zalf bij een droge huid) om uitdroging van de huid te voorkomen. Smeer niet tussen de tenen omdat de huid tussen de tenen snel week kan worden.
- Neem nooit een voetenbadje! Ook geen voetenbadje met Biotex of Soda als u wonden of ontstekingen etc. heeft. De huid wordt hierdoor week en juist extra kwetsbaar voor wonden en infecties.
- Omdat mensen met diabetes extra voorzichtig moeten zijn met hun voeten, is het verstandig eelt, likdoorns en moeilijk te knippen nagels niet zelf te verzorgen. U kunt hiervoor beter een afspraak maken met een (medisch) pedicure.
- Als u goede schoenen draagt, heeft u minder kans op voetproblemen. Vindt u het ook moeilijk om de juiste schoenen te vinden? Laat u adviseren door uw medisch pedicure of kijk eens op de website van het schoenenmerk Tudo Volta.
- Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Let op voldoende ruimte bij de tenen in de lengte, breedte en hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel, waardoor drukplekken en wonden kunnen ontstaan.
- Voeten worden vaak groter en breder naarmate u ouder wordt: laat daarom altijd uw voetmaat opmeten! Pas altijd beide schoenen aan in de winkel, het is normaal dat de ene voet langer is dan de ander.
- Schud uw schoenen goed uit voor u ze aantrekt om te kijken of er geen steentjes inzitten. Dit voorkomt dat u wondjes oploopt.
- Loop nooit op blote voeten of alleen op sokken. Draag binnenshuis altijd schoenen of pantoffels (met een sluiting zoals veters of klittenband) ter bescherming van uw voeten. De zool van een schoen of pantoffel beschermt uw voeten tegen scherpe voorwerpen zoals steentjes en glas en tegen viezigheid op de grond.
- Wij raden het dragen van teenslippers af. Door slippers kunnen drukplekken en blaren tussen de tenen ontstaan, met mogelijke wonden tot gevolg.
- Draag geen sokken of kousen met dikke naden. Deze kunnen voor drukplekken zorgen. Er zijn naadloze sokken verkrijgbaar.
- Draag bij voorkeur geen panty’s, deze kunnen wrijving veroorzaken en beschermen uw huid niet.
Samen houden wij uw voeten gezond
Wij zijn aangesloten bij